19 august 2012

Hipertensiune arteriala

Jumatate din persoanele care sufera de hipertensiune arteriala nici nu stiu acest lucru. Dintre cei care totusi stiu, aproximativ sapte din zece nu tin problema la control. Asa ca daca nu aveti idee care este tensiunea dumneavoastra arteriala, cereti medicului de familie sa o verifice. Daca deja v-a fost diagnosticata boala, urmati sfaturile pe care vi le-a dat specialistul. Pietrele de temelie ale tratamentului sunt exercitiile si schimbarile de dieta. Chiar daca medicul v-a prescris medicamente pentru subtierea sangelui, cateva modificari ale stilului de viata sunt esentiale.

Abordati problema inca din bucatarie

- Studii din SUA au aratat ca dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hipertension) este foarte eficienta pentru scaderea presiunii arteriale. Dieta se bazeaza pe: putine grasimi saturate si colesterol, multe fructe, legume, cereale integrale si produse lactate degresate. O dieta bazata pe aceste principii poate avea rezultate pozitive - o reducere a tensiunii - iar asta in doar doua saptamani.

- Reduceti aportul de sare. Daca mancati prea multa sare, organismul retine multa apa. Efectul este asemanator cu adaugarea a mai mult lichid intr-un balon deja plin cu apa: cresterea presiunii. In cadrul studiului DASH, cercetatorii au descoperit ca cea mai mare scadere a tensiunii s-a inregistrat atunci cand bolnavul urma dieta DASH si se limita la doar 1500 mg de sodiu pe zi, ceea ce inseamna mai putin de jumatate de lingurita de sare pe zi.

- Chiar daca nu adaugati sare la mancarurile pe care le gatiti sa la masa, s-ar putea sa consumati totusi multa sare “ascunsa”, in special din cauza snaksurilor, supelor la cutie si produselor din carne. Asa ca inainte de a cumpara astfel de produse cititi cu atentie compozitia de pe ambalaj. Cautati supe si biscuiti cu putina sare, iar conservele de fasole sau alte preparate conservate in saramura trebuie spalate inainte de folosire.

- Incercati sa va preparati singur painea. Daca aveti o masina de facut paine, va ia mai putin de 5 minute pe zi pentru a pune toate ingredientele acolo si doua ore mai tarziu painea este gata.

Alte recomandari de dieta

- Chiar daca nu urmati o dieta specifica, veti observa beneficii majore daca mancati multe fructe si legume proaspete - crude sau gatite. Scopul este sa mancati cinci portii de fructe si legume pe zi - sau chiar mai multe daca puteti. Fructele si legumele sunt o sursa importanta de potasiu, magneziu si fibre.

- Terciul de ovaz este bun din doua motiva: ajuta la scaderea tensiunii arteriale, dar si a colesterolului dupa cum arata unele studii. Efectele sale benefice par a veni de la o forma de fibre solubile denumita beta-glucan. Daca incepeti fiecare zi cu un castron de terci, tensiunea arteriala o sa va scada.

- Reduceti alcoolul. Cei care consuma alcool in cantita mare tind sa aiba hipertensiune arteriala. Daca beti alcool, limitati-va la un pahar sau doua pe zi, adica jumatate de halba de bere normala, un pahar de vin mic sau o masura de bauturi spirtoase.

Scapati de kilogramele in plus

- Atunci cand carati kilogramele in plus, va fortati inima sa pompeze mai tare. Din acest motiv tensiunea arteriala creste direct proportional cu greutatea corporala. Daca sunteti supraponderal, slabirea cu cinci kilograme poate duce la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale.

Nu fumati!

- Daca fumati, renuntati acum! Compusii din fumul de tutun rigideaza arterele. Iar nicotina din tigari produce constrictia vaselor. Acest lucru este daunator pentru toata lumea, dar in special pentru cei cu hipertensiune arteriala.

Faceti miscare

- De cel putin trei ori pe saptamana - faceti 30 de minute de exercitii fizice energice. Acest sfat s-ar putea sa para anormal de oferit pentru ca majoritatea exercitiilor cresc tensiunea arteriala. Dar atunci cand faceti exercitii in mod regulat, va mentineti tensiunea de repaus la nivel normal.

Tratament pentru hipertensiune arteriala

- Luati magneziu. Acest mineral ajuta la relaxarea tesutului muscular neted care captuseste vasele de sange, permitandu-le sa se dilate. Magneziul este eficient in special la reducerea hipertensiunii asociate cu sarcina. Daca luati magneziu, fiti siguri ca luati si calciu - dar luati suplimentele la cel putin doua ore distanta pentru o absortie maxima.

0 comments:

Trimiteți un comentariu